Wybór odpowiedniego blatu do kuchni może sprawić wiele trudności. Blat kuchenny musi spełniać szereg wymagań użytkowników, ponieważ jest miejscem przygotowywania potraw oraz ich spożywanie, czyli miejscem spotkań. Musi zatem pełnić funkcje trwałości i równocześnie funkcję reprezentatywną. Często mamy w domach kuchnię otwartą na salon, jedynie ograniczoną wyspą lub stołem. W zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać blat może pełnić rolę przegrody – wyznaczenie granicy stref kuchennej i salonowej np. poprzez podwyższenie wyspy lub może wtopić się w kuchnię np. dzięki mniejszej grubości.
Jaki blat wybrać do swojej kuchni? Który blat będzie najlepszy? Spróbujemy w tym artykule przybliżyć Wam 5 rodzajów blatów, z których wybór będzie należał do Was…
Blat kuchenny z granitu?
Naturalny kamień jest ponadczasowy i zawsze elegancki. Blat granitowy najczęściej wybierany do kuchni jest odporny na wszelkie uszkodzenia, zarysowania i wysoką temperaturę. Ma szereg zalet, lecz jest na tyle ciężki, że potrzebuje dodatkowej konstrukcji wspierającej. Również jego cena może odstraszać, w zależności od rejonu Polski kształtuje się powyżej 1000zł/m2. Należy podkreślić, że jest to wytrzymały materiał, przez co dosyć zimny w dotyku. Jego grubość możemy ustalić z kamieniarzem, zazwyczaj 2-3cm.
A może blat kuchenny z konglomeratu?
Konglomerat jest to połączenie zmielonego naturalnego kamienia (zazwyczaj kwarcu) z żywicą epoksydową lub poliestrową. W 95% uzyskujemy naturalny materiał, bardziej plastyczny i mniej ciężki niż kamień. Zaletą jest również odporność na uszkodzenia i zarysowania. Blaty z konglomeratu możemy formować, przez co potrafimy tworzyć blat kuchenny przechodzący w zlewozmywak. Niestety wadą może być niska odporność na wysokie temperatury – musimy stosować wówczas podkładki pod gorące naczynia. Konglomerat może uzyskać nie tylko naturalne wygląd kamienia, również jednolite zabarwienie w macie lub połysku. Nie jest jednak odporny na promieniowanie UV. Grubość blatów z konglomeratu w zależności od producenta 2 lub 3cm. Polecane marki Silestone, Technistone. Tutaj ceny również dość wysokie, minimum 900zł/m2.
Blat z kompozytu?
Kompozyt mineralno-akrylowy to tworzywo sztuczne, o całkowicie nieporowatej strukturze tzw. Solid Surface, dlatego z powodzeniem służy jako budulec na blaty łazienkowe, blaty kuchenne, parapety czy zlewozmywaki (np. Franke, Blanco). Blaty z kompozytu, bardziej znane jako Corian – od nazwy producenta – charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne i wysoką plastycznością. Oznacza to, że blat można formować w dowolne kształty, również w połączeniu ze zlewem (podobnie jak przy blatach z konglomeratu). Blaty kompozytowe nie są jednak odporne na wysoką temperaturę i należy używać podkładek, ale są odporne na promieniowanie słoneczne, nie matowieją, co jest niewątpliwie dużym plusem. Ponadto mogą przybierać dowolne kolory, a także imitować kamień, jednocześnie będąc lżejszym i cieplejszym w dotyku materiałem. Te istotne zalety powodują, że cena jest porównywalna z kamieniem i konglomeratem, w granicach 700 – 1500 zł/m2. Grubości blatów mogą być różne: 2, 3, 12, 19mm.
Spiek kwarcowy na blat?
Jest to stosunkowo nowy i ekologiczny materiał na blaty kuchenne, który zyskuje na popularności dzięki swojej wszechstronności. Spiek kwarcowy wytwarza się poprzez wypalanie mieszanki naturalnych minerałów, podobnie jak przy produkcji płytek ceramicznych, uzyskujemy jednolity kolor bądź wypalany jest wzór kamienia, betonu, a nawet metalu. Ten naturalny materiał jest odporny na wysoką temperaturę i promieniowanie UV. Są pewne sygnały, które mówią o mniejszej odporności na zarysowania niż np. konglomerat. Blaty ze spieku kwarcowego mogą być zintegrowane ze zlewem, oraz są o wiele lżejsze niż granit. Jednym z głównych producentów jest Neolith, który posiada w swojej ofercie wielkoformatowe płyty o gr. 3, 6,12 i 20mm. Cena za ten materiał jest dosyć wysoka, minimum 1000zł/m2.
Blat laminowany lub kompaktowy?
Najpopularniejszym i najtańszym rozwiązaniem dla blatów kuchennych jest laminat. Powszechnie używany ze względu na swoje właściwości i niezliczoną ilość dekorów: od drewnopodobnych, przez kamienne, betonowe i jednolite zabarwienie, aż po różnice w strukturze: chropowata, bądź gładka powierzchnia. Blat kuchenny laminowany jest zbudowany z płyty wiórowej pokrytej laminatem. Jest wystarczająco odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, choć zaleca się krojenie na desce. Jego odporność na wysokie temperatury jest względnie dobra, choć gorące naczynia powinno odkładać się na podkładki. Poza tym jest bezobsługowy i bezproblemowy w utrzymaniu czystości. Grubość blatu to 38mm, a cena zaczyna się już od 200zł/m2. Jest to najtańsza opcja, jeśli chodzi o wybór blatu do kuchni. Z drugiej strony mamy nowość na rynku blatów, blat kompaktowy HPL. Odpowiadając na potrzeby i wymagania dzisiejszych projektantów stworzono cienki blat kompaktowy o grubości zaledwie 12mm. Poprzez sprasowanie wielu warstw papieru i żywicy pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze uzyskano wodoodporne płyty kompaktowe barwione w masie. Dzięki temu ich rdzeń jest również odporny na wilgoć i dopasowany kolorystycznie do dekoru płyty. Pozwala to bez przeszkód wykonać podwieszany zlewozmywak, przez co blaty kompaktowe stają się dużą konkurencją dla blatów kamiennych, z konglomeratu, kompozytu czy spieku kwarcowego. Ponadto wykazują się podobnymi cechami, co blaty laminowane i są tańsze w porównaniu z powyższymi , cena zaczyna się od 500zł/m2. Blaty kompaktowe nadają się na blaty kuchenne i łazienkowe, popularnymi producentami są Kronospan, Pfleiderer, Egger.
MUGO meble na wymiar zawsze doradzi Wam, jaki blat będzie najlepszy do Waszej kuchni. Idziemy za trendami, ale nie zapominamy o budżecie i wielu innych aspektach oraz rozwiązaniach do kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie, które fronty wybrać to zapraszam do artykułu: Fronty akrylowe czy lakierowane.
Jeśli macie, jakieś pytania, przemyślenia lub wątpliwości związane z blatami to zapraszamy do komentowania. Chętnie jeszcze przedyskutujemy z Wami kwestię blatów kuchennych.